Qi – livskraft

Qi är energin i skapelsen och den strömmar genom allt som är levande. Den flyter genom naturen, flyter genom floder och strömmar genom kroppen precis som blodet cirkulerar genom artärer och vener. När Qi slutar rinna, slutar livet.

Lär  dig att enkelt öka din livsenergi och få Qi att flyta

Först litet kunskap: Den mänskliga kroppen har 12 primära kanaler eller banor för Qi att flöda genom. Banorna är som ett cirkulationssystem för energi. När Qi flödar som den ska, är kroppen i ett tillstånd av balans. Man känner energi, livskraft och friskhet. Men när Qi-energin avbryts, om den inte förs tillbaka till balans, kan denna störning så småningom komma att dyka upp som krämpor i den fysiska kroppen.

Det är lätt att förstå detta sammanhang om man jämför flödet av Qi med en flod. Om floden flyter smidigt, då är ekosystemet i balans. Men om floden är blockerad, börjar sediment såsom smuts, löv, kvistar, etc att ansamlas.
Om det inte rensas fortsätter skräp att bygga och blockera floden, vilket leder till problem uppströms och nedströms. På samma sätt, när kroppens Qi inte flyter smidigt, börjar det att ackumuleras gifter och avfall. Denna energiblockering kan leda till en allvarlig fysisk blockering, t ex en tumör.
Omvänt, om det inte finns tillräckligt med vatten som strömmar genom flodbankerna så torkar de ut, och blottar flodbädden och det rika livet inom floden dör bort.
Likaså om det finns en brist på Qi i njur- och mjältmeridianer, vilket då kan påverka flödet av blod och näringsämnen. Med tiden kan detta manifesteras t ex som svaghet.

Så för optimal hälsa, behöver kroppen ett överflöd av Qi som smidigt flyter i hela kroppen.

I traditionell kinesisk medicin fastställs patientens konstitution genom observation och frågor. En utövare av traditionell kinesisk medicin tittar på färg, storlek, form och beläggning på tungan, känner efter subtila egenskaper i pulsen och iakttar saker som kroppsform, ansikte färg och även lukt. Denne ställer även personliga frågor. Efter detta drar denne slutsatser om hur dessa symptom kan samverka och påverka varandra, för att utifrån det sedan räkna ut vilka energimönster m m som dominerar hos en patient

Med en annan metod, fotzonterapi är det mycket enklare att avgöra var det är energidisharmonier i kroppen, även för den som inte är kunnig i traditionell kinesisk medicin.
De stora energivägar som rinner genom hela kroppen börjar eller slutar nämligen i fötterna. Så foten är ett mikrokosmos för hela kroppen. Zonterapipunkter på fötterna motsvarar olika organ och delar av kroppen.

Att känna Qi flyta

Om du aldrig riktigt har känt din Qi, hur vet du att den är verklig? Det handlar om energi bakom allt men vi har ofta ”glömt” det magiska i universum och kärleken och därmed överflödet som omger oss. Medan modern teknik inte kan mäta och observera Qi så är anden och Qi-energi levande och flödande inom oss.

  1. Stå i en avslappnad ställning med fötterna axelbrett isär, knäna lätt böjda och bäckenet rullade något framåt.
  2. Håll händerna framför magen strax under naveln vända mot varandra och armarna, handleder och händer bör vara avslappnade. Dina händer ska försiktigt böjda och fingrarna bör spridas något isär.
  3. Tänk dig att du håller en vit boll av energi som du håller en gigantisk orb av ljus mellan händerna.
  4. Föreställ ljuset glödande ljust och värmekänsla. När du andas och kopplar av, kommer dina händer börjar känna varma och fingrarna ”vibrerande”.
  5. När du börjar känna dessa känslor, rör långsamt händerna. För dem närmare varandra och föreställ dig bollen av energi komprimeras.
  6. Därefter för sakta händerna ifrån varandra som om du sträcker bollen av energi som om den är gjord av melass. Flytta inte dina händer alltför långt ifrån varandra då du alltid ska behålla känslan av energi, värme och ”vibrationerna” mellan handflatorna.
  7. Föreställ dig energibollen hoppa till vänster och sedan till höger.
  8. För händerna tillsammans igen, närmare och närmare tills du känner en magnetisk energi i handflatorna. Lek med den. Det kommer att kännas som känslan du känner när du tar två magneter tillsammans och de utövar dragningskraft på varandra. Rulla bollen mellan handflatorna, för händerna närmare varandra och sedan något isär.

Det är din Qi!

För att stänga övningen, föreställ dig att du för energibollen inom dig, placera händerna över magen, precis under naveln. Andas, slappna av!

Balansera flödet av Qi i hela kroppen med hjälp av Zonterapi

Det enklaste och mest effektiva sättet att öka din livsenergi och få din Qi att flyta är att göra Zonterapi.

Om du sätter ihop fötterna och föreställer dig formen av en mänsklig kontur, ser du den ungefärliga placeringen av reflexpunkter i kroppen i liten skala.

Zonterapi handlar om att stimulera kroppens organ till läkning, så det är alltså inte själva behandlaren som läker utan det är kroppen själv som läker. Det fungerar lika bra på kroniska som akuta besvär.
När obalans uppstår i ett organ blir motsvarande område på fötterna känsligt för tryck och man kan känna som små kristaller i fötterna. Alla punkter på fötterna som känns ömma eller smärtande indikerar Qi-disharmoni i motsvarande område av kroppen.

Zonterapi kan alltså användas både som ett sätt att lokalisera problemområden och för att lösa upp blockeringar genom att stimulera de smärtande/ömmande/spända punkterna och områdena.
En teori är att giftiga ämnen lagras i fötternas nervändar där kännbara kristaller bildas som förhindrar cirkulation. Tryck och massage bryter ner kristallerna och cirkulationen återställs och gifterna utsöndras på naturlig väg. Fysiska och kemiska förändringar uppstår från det autonoma nervsystemet och substanser som återställer den normala funktionen insöndras och då kan energin flödar fritt eftersom blockeringar i energin brutits ner genom behandling av reflexpunkterna.

Ta en fot och lägg den  i knät och tryck på sulan med tummen. Om det är svårt att nå foten, är det ett tecken på att man behöver börja stretcha och bli mer rörlig.

  • Hitta där det finns energidisharmonier i kroppen baserat på vilka punkter på fötterna som är känsliga för massage. D v s de ömmar eller det känns som att det är något ”vasst” som skär där man trycker.

Av alla punkter på fötterna för energimassage, är den som är av störst nytta för din hälsa och livslängd på njurpunkten.
I traditionell kinesisk medicin, anses njurarna vara ”roten till livet”. De styr allt från reproduktion och benhälsa till hörselnedsättning och grått hår.

Njurpunkten finns på den nedre delen av bandet mellan stortå och andra tån – mitt i foten ungefär. Massera med ett djupt tryck – men ha en ändå en mjukhet -i cirklande och ”grävande” rörelse.

Stärk energidisharmonier genom att massera känsliga punkter på fötterna. Genom att massera smärtande punkter, kan du börja att rensa gifter och balansera flödet av Qi i hela kroppen. Det förbättrar din hälsa och ditt välbefinnande på energinivå!

Jag har använt zonterapi på mig själv i många år och det har hjälpt mig att lindra bl a nackbesvär, axelspänningar och andra krämpor. Axelspänningar lindras ganska fort. Jag vaknar dagen efter och är ”fri”, och då kan jag ha gått med spänningen ett tag, t ex för att jag suttit mycket vid datorn och skrivit.
Jag har även hjälpt en person, som haft axelbesvär med stelhet och ”låsning” ett bra tag, vilket hon ådragit sig genom jobbet på ett bryggeri.
Efter endast en behandling av mig, släppte det omgående. Hennes axlar kunde plötsligt röra sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s