Tips på olika ”självhjälpsmetoder” för att läkas fysiskt, själsligt & andligt

I detta inlägg finns många tips på olika metoder som man kan göra själv som hjälp till att läkas, både fysiskt, själsligt & andligt.

Genom att ta hjälp av naturliga metoder kan det fysiologiska systemet avgiftas, föryngras och/eller regenereras. Det är skillnad mellan dessa. ”Föryngra, är att göra ungt igen medan regenerera är att konstruera eller skapa på nytt, särskilt på ett förbättrat sätt. Som ett adjektiv är regenererat är andligt återfödd”. Info-länk HÄR.

Många söker efter alternativa hälsoterapier för ett ökat välmående eftersom de erbjuder en helhetssyn. Man vill låta sin kropp läka sig själv. Det finns många grundläggande naturliga metoder och tekniker och flera av dessa tar jag upp här.

Naturliga metoder framkallar inte bara föryngring och/eller regenerering, utan håller också biverkningarna i schack. Vissa naturliga alternativa terapier använder växternas förmågor. Min uppfattning är att både fysisk behandling, metoder för själ och tanke likaväl som intagande av örter och bra kost är lika viktiga. De ”verkar i symbios”, kompletterar varandra och skapar en helhet. Det stimulerar självläkande mekanismer.

Eftersom man kan göra de flesta av terapimetoderna som jag listar här, själv, och också (om man vill) i vissa fall, med hjälp av partner så kostar det inte en massa pengar.

Det finns textbeskrivningar, bilder och/eller länkar till youtubeinlägg som förklarar och visar hur man gör. I några fall finns hänvisningar till böcker, vilka finns att låna på bibliotek, de brukar ofta finnas på antikvariat eller Bokbörsen att köpa för en billig slant. Några av metoderna kan man dock inte göra själv, t ex Rosenmetoden: Men om man känner att det verkar vara en givande metod, så kanske man vill bli behandlad av en utbildad terapeut.

Man väljer förstås den metod eller de metoder som man känner sig ”dragen till”. Vill man kan också gå en kurs för att lära sig på djupet. Men man kommer långt även med egenbehandling.

Så följ med på denna ”tipslista” för att se om du känner dig inspirerad av något eller av några tips!

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Läka med tankar

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Läka med hjälp tankens kraft enligt Dr Joe Dispenzas metoder

Under många år har Joe Dispenza forskat på de oändliga möjligheter som gömmer sig bakom interaktionen mellan hjärna, kropp, verklighet och tanke. Med avstamp i sina intressanta forskningsresultat har han lyckats skapa ett pedagogiskt system för lärande. Joe Dispenza gör oss medvetna om den inneboende kraft med vilken vi kan ändra varje aspekt av vårt liv – från minsta cellnivå ända ut till vår livsplan.

Joe Dispenza har skrivit böcker, som kan hittas på Bokbörsen och på bibliotek, se bibliotek HÄR
Dr Joe Dispenzas gudiade mediationer på youtube
Recovery And Self-healing Meditation HÄR
Mediation Follow the Quantumfield HÄR.
Vision of the Future Guided Meditation 2021-Pineal Gland Guided Meditation HÄR.
3 Secrets To Unlock The Full Power Of Your Mind HÄR.

**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Stärka vagusnerven

Vagusnerven heter så för att den ”vandrar” som en vagabond och skickar ut sensoriska fibrer från hjärnstammen till inre organ. Vagusnerven, är den längsta av kranialnerven, och styr vårt inre nervcentrum – det parasympatiska nervsystemet. Och det övervakar ett brett utbud av viktiga funktioner, kommunicerar motoriska och sensoriska impulser till varje organ i kroppen. Ny forskning har visat att den också kan vara den saknade länken till behandling av kronisk inflammation och början på ett spännande nytt behandlingsområde för allvarliga, obotliga sjukdomar. INFO.

För några år sedan upptäcktes att denna nerv är nära kopplad till våra känslor, speciellt rädslan eller behovet att fly. INFO.

 Andningsteknik som stärker vagusnerven.

Bara 5 minuter om dagen kan göra stor skillnad. 11 minuter om dagen balanserar det endokrina systemet. 25 minuter om dagen balanserar blodtrycket.

Del 1.

Sitt bekvämt i ett varmt rum eller täck dig över med en filt.

Välj en handposition som känns rätt.

Stäng ögonen och observera din naturliga andning.

Låt din nedre mage expandera på inandningen och låt din nedre mage sjunka tillbaka mot din ryggrad vid utandningen. (Fortsätt med detta steg tills det känns enkelt och naturligt)

Del 2.

Andas försiktigt och lätt genom näsan, expandera magen, andas ut genom munnen och slappna av i magen.

När du andas in genom näsan skapar du ujjayi-andetag (yoga-andning) genom att dra andan till baksidan av sinushålan.

Andas ut genom munnen med ett mjukt “haaa” -ljud som om du tänker rengöra dina glasögon.

Att skapa ljud stimulerar vagussystemet liksom att lyssna på det ljud du gör.

Håll längden på inandningen lika och låt utandningen bli längre än inandningen. (detta är nyckeln och den korta versionen som kan göras under andra aktiviteter)

Del 3.

Längst upp i den lätta andningen pausar du din inandning i ungefär tre sekunder. (Andningens kvarhållande stimulerar vagussystemet)

Andas sedan långsamt ut andningen genom munnen så att utandningen förlängs när du slappnar av. När du kommer till botten av utandningen håll så i några sekunder eller så länge det som är bekvämt. (Den här tiden ökar när du slappnar av).

Del 4.

Öppna ögonen försiktigt 1/10 och fokusera på en punkt framför dig på golvet. Försök att hålla ögonen stilla.

Fortsätt med andningsmönstret.

Del 5.

Stäng ögonen och återgå till naturlig andning. (Detta gör att vagussystemet kan återställas)

Vänta några minuter innan du öppnar ögonen. Lägg märke till eventuella förändringar internt och externt.

Med regelbunden vagusandningsövning rapporterar människor att de är lugnare, mer fokuserade, friskare, lyckligare, lättare och smärtfria. Denna teknik kan också göras vilande eller stödd på kuddar. Liggande version hjälper människor att somna och är särskilt effektivt att somna efter att ha vaknat på natten. Hämtat HÄR.

Guidad vagusövning på youtube Släpp trauman lagrade i kroppen med denna vagusnervövnin se HÄR.

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Stretching

Att stretcha gör att man blir piggare och förbättrar flexibiliteten och blodcirkulationen! Om man ständigt underhåller sin kropp med stretching så bibehåller man god rörelseförmåga och förebygger stelhet och kramper. När musklerna är utsträckta och myofascia (vävnad som omger och täcker alla muskler och ben) är spänd främjar det kroppens cirkulation och håller leder och muskler flexibla och välsmorda. Det skyndar på kroppens avlägsnande av toxiner och gör den spänstig. Bindväven kan också bidra till en högre kroppsmedvetenhet. En spänstig och välmående fascia gör att man känner en starkare koppling till sin kropp eftersom nerverna i fascian kan kommunicera med hjärnan. Man ska stretcha varsamt med fokus på andningen och gå successivt “djupare” ned i stretch. Sträcker man sina muskler för hårt och för fort så kommer kroppen tro att muskler och leder är i fara. Kroppens svar på detta blir – försvar.

”Psoas, en av höftböjarmusklerna och även känd som “själens muskel”, är den djupaste muskeln i muskelsystemet. Den spelar störst roll för att balansera din kropp. Den hjälper även till med höftrörlighet, rörelseförmåga och korrekt funktion hos organen i bukregionen. Österländska kulturer har gett den namnet “själens muskel” på grund av dess förhållande till det centrala nervsystemet. Eftersom den är sammankopplad med diafragman spelar den en roll i andningen”. Mer info HÄR HÄR.
5 minuter stretching för hela kroppen på youtube se HÄR.

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

EFT-metoden

Emotional Freedom Technique (EFT) innebär att man knackar på bestämda punkter på kroppen. Tekniken är förmodligen uråldrig. EFT har sina rötter i traditionell kinesisk medicin kombinerat med västerländsk psykologi. Metoden skulle kunna kallas fokuserad akupunktur – fast utan nålar. Så det är snarare mer som akupressur med ”knackning” medan man ”samtalar” med sina meridianer, genom affirmationer. EFT-behandlingen inleds med korrigering för eventuell ”självdestruktivitet”, att kroppen inte vill som man själv vill. Sedan stimulerar man vissa meridianpunkter, vilka är en del av vårt kommunikations- och energisystem, med knackningar och valda ord och tankar. D v s man riktar medvetet energi och tankar för att få resultat genom upprepad ”behandling”.

Tappingpunkter för att göra EFT är (vanligtvis) dessa:
Karatepunkten karate chop (KC): tunntarmsmeridian

Mellan ögonbrynen (EB): blåsmeridian
Vid sidan av ögat (SE): gallblåsans meridian
Under ögon (UE): meridian i magen
Under näsan (FN): styrande meridian
Under läpparna – hakan (Ch): central meridian
Början på nyckelbenet (CB): njurmeridian
Under armen (UA): mjältmeridian
På huvudtopp (TH): styrande meridian

Titta gärna på youtubeinläggen för att se rörliga bilder. Vissa punkter och tekniker skiljer sig från de olika instruktörer som lär ut tekniken. Det är små detaljer så fastna inte vid dem. Gör vad du känner är bäst för dig. Känn efter själv vad du behöver, kanske varierar det från gång till gång. Lita på dig själv att du gör det som är rätt för dig.

Steg för EFT-knackning/tapping

1: För att få bästa resultat, identifiera problemet du har innan du börjar knacka, fokusera bara på ett problem. Håll den här frågan.

2: När du har identifierat problemet, betygsätt smärtan du känner från problemet på en skala från 0 till 10, där 0 är minst smärtsamt eller svårt och 10 är mest. Intensitetsnivån för din smärta fungerar som ett riktmärke för att fastställa de framsteg du gjort efter en komplett EFT-sekvens. Låt oss säga att din initiala intensitet var 10 och den gick ner till 6 efter att ha avslutat övningen; då har du 40% förbättring från tekniken.

3: Innan du börjar med övningen måste du ha en fras som både tar itu med problemet och visar medkänsla mot dig själv trots problemet. En vanlig fras i EFT är: ”Även om jag hanterar [rädsla eller problem] accepterar jag mig djupt och fullständigt.” Du kan ändra frasen hur som helst, men se till att den tar upp hur ett problem får dig att känna så att du kan lindra den känslomässiga smärta det orsakar.

4: Börja med att knacka på karatechop punkten medan du reciterar din fras tre gånger, antingen högt eller i ditt huvud. Gå sedan ner i listan och hoppa över huvudtopp punkten. Knacka på de andra punkterna sju gånger medan du säger din fras tre gånger. Även om ordningen på punkterna inte spelar någon roll i EFT, är det bäst att börja med grundförslag.

5: Efter att ha knackat på meridianpunkten under mjälten, avsluta sekvensen med den styrande meridianpunkten. Medan du gör knackningsövningarna kanske du också vill ha en ”påminnelsefras” för att hålla dig fokuserad på det problem du försöker övervinna.

Till exempel, om din fras var ”Även om jag har ångest accepterar jag mig djupt och fullständigt”, kan du säga, ”Ångest får mig att känna mig maktlös/rädd/hopplös.” Det här låter kanske deprimerande, men det hjälper dig att hålla dig fokuserad på att läka energiblockeringarna genom att komma ihåg problemet.
6: När dina EFT-övningar har slutförts, betygsätt din smärts slutintensitet från 0 till 10. Jämför sedan resultaten med den initiala intensitetsnivån för att se hur mycket negativ energi du har rensat bort.

Mer info HÄR. HÄR HÄR HÄR HÄR HÄR
Info på youtube:
Emotional Freedom Technique se HÄR
Snabb EFT-teknik se HÄR
How does tapping work? se HÄR

Snabb EFT-teknik se HÄR

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Zonterapi/Reflexologi

Zonterapi eller Reflexologi är en behandlingsmetod som innebär att man stimulerar olika zoner som representerar kroppens olika organ och kroppsdelar.

En zon som ömmar indikerar en obalans eller störning i kroppen. Vid behandling stimuleras de olika reflexzonerna med ett distinkt tryck. Detta leder till en reaktion i det området zonen svarar mot, energiflödet ökar och kroppens egen självläkningsprocess sätts igång. Zonsystemet finns på flera ställen i kroppen t ex händer, ansikte, öra eller fot. Vanligast är fotzonterapin.

Genom att stimulera dessa zoner kan terapeuten identifiera obalans och problem samt hjälpa kroppen att må bättre. Kroppen aktiveras på detta sätt till självläkning. Zonterapins ursprung får man söka i Kina, Egypten och Nordamerika.

Maj-Lis Hagenmalm har skrivit några informativa böcker om zonterapi, med fallbeskrivningar och hur man gör – allt i detalj. Dessa kan hittas på antikvariat och finns på bibliotek, se HÄR. .

Om Maj-Lis zonterapibok med 20 nya punkter HÄR.

Danska Lis Andersen skrev redan på 70-talet en bra bok om zonterapi som finns på svenska. Biblioteket har den, se HÄR Mer info HÄR.

Det finns givetvis fler författare till Zonterapiböcker på biblioteket eller antikvariat. Detta var två förslag.

Om zonterapi på youtube
Zonterapiföreläsning se HÄR.

How to Massage Your Own Feet Self Reflexology se HÄR. Egen fotzonterapi – att göra medan man tittar

Zonterapi för att hjälpa till med stress och ångest under avskildhet på youtube se HÄR.

Hur du ger dig själv fotzonterapi se HÄR

10 minuter zonterapi daglig rutin du ger dig själv se HÄR

Enkel zonterapi du ger dig själv se HÄR

Stress hand reflexologi se HÄR.
How to Do Hand Reflexology on Yourself se HÄR.
Hand reflexology (self massage) se HÄR.

Självmassage

Massage hjälper till att minska muskelspänningar och styvhet på många sätt, inklusive att öka blodflödet till dina muskler. Viss forskning visar att regelbunden massage också kan öka immuniteten genom att stimulera produktionen av vita blodkroppar. Massage hjälper dig att slappna av och förbättra din mentala energi. Det kan också göra dig mer produktiv på jobbet. Hur man gör kan man lära sig HÄR.

Massera triggerpunkter (muskelknutar). Bara några ögonblick med mild gnuggning kan räcka för ett enkelt fall med egna tummar eller verktyg som kan finnas i hemmet, som en tennisboll. Det hjälper muskelvävnad direkt på något sätt, som att tämja en kramp med en snabb sträckning, kanske bokstavligen klämma bort avfallsmetaboliter ur en triggerpunkt. Tryck antingen helt enkelt på punkten och håll den en stund (10–100 sekunder), eller använd små knådande tryck, antingen cirkulärt eller fram och tillbaka.
Börja litet – cirka 30 sekunder kan räcka, beroende på hur bra det känns. Fem minuter är ungefär det maximala som någon triggerpunkt behöver åt gången, men det finns egentligen ingen gräns – om du gnuggar och mår bra, fortsätt gärna. Så länge du inte upplever några negativa reaktioner, bör du massera alla punkter som verkar behöva det minst två gånger per dag och upp till ett halvt dussin gånger per dag. Gnid med fingertopparna, tummen, näven, armbågen … vad som helst som känns lättast och bekvämt. Enkla verktyg är praktiska för platser som är svårare att nå – olika bollar och andra praktiska föremål. (Man kan använda en skumrulle också). Målet är att uppnå en ”frigörelse”.

Självmassage tekniker på youtube se HÄR
Självmassage för nacksmärta “How to Massage Your Own Neck” på youtube HÄR.
Självmassage tekniker på youtube se HÄR

Självmassage för nacksmärta “How to Massage Your Own Neck” på youtube se HÄR.

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Do-In

Do-In (Dao Yin) är en japansk form av stärkande självmassage och träning för fysisk och andlig utveckling som man gör själv. Den har sitt ursprung i Kina.

Hur man gör se HÄR.

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Akupressur – idealisk självbehandling!

Akupressur är en gammal läkekonst där man med fingrarna trycker på nyckelpunkter för läkning, vilket stimulerar kroppens naturliga självläkande förmåga. Akupressur kan anses som akupunktur utan nålar. Akupressur utvecklades i Asien för över 5000 år sedan. Med hjälp av handens kraft och känslighet är akupressurterapi effektiv vid lindring av stressrelaterade sjukdomar, och är idealisk för självbehandling och förebyggande vård för att öka immunförsvaret. Akupressur släpper ut spänningar, ökar cirkulationen, minskar smärta och främjar hälsa och även andlighet. Läs mer HÄR.

Acupressure for Yourself på youtube se HÄR.

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Anti-gymnastik och självhelande

Fysioterapeuten (sjukgymnasten) Thérèse Bertherat har utvecklat antigymnastiken och skrivit bland annat bestsellern Kroppen har sina skäl. Kroppen glömmer ingenting. En intressant friskvårdsbok. Bertherat utbildade sig till traditionell fysioterapeut men var missnöjd med utbildningen “Vi studerade en muskel i gången, ett ben i taget, aldrig kroppen som en helhet. Och samma syn gällde när vi behandlade patienterna”.

Vår kropp ”är intelligent, den har en historia, ett minne”. I stela och sammandragna muskler, i smärtor i ryggen, benen osv. avslöjar sig hela livshistorien. Bertherat har utvecklat en metod bestående av kropps- och avspänningsövningar som bygger på att lära känna sin kropp och vara lyhörd för den. Målet är att bli fri från smärtorna och det förflutnas programmering. Antigympa handlar om att låta kroppen i sin egen takt utforska hur den ska få tillbaka sin egen muskelbalans med hjälp av enkla, mjuka och långsamma men ändå distinkta rörelser. Boken Kroppen har sina skäl är en guidad tur genom kroppen, där sinnet tar till sig och koncentrerar sig på varje rörelse.

Läs mer HÄR

Biblioteket har den, se HÄR

Några av Bertherats övningar på youtube

Regaining one’s true length with Thérèse Bertherat, se HÄR.

Antigymnastik®, en rörelse för dina ögon se HÄR.

When your head finds its place Therese Bertherat HÄR.

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Yoga

Yoga är en träning som är bra för att slappna av, sträcka ut muskler, stretcha och stärka sinnet. Regelbundna yogaövningar behövs för att få positiva effekter, bland annat på vår stressaxel, HPA-axeln.

Läs mer HÄR.

15 min yoga för nybörjare på youtube HÄR.

Yoga-solhälsningen kan man lära sig HÄR

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Kraniosakralterapi

Kraniosakralterapeuter kan behandla och lindra bland annat psykisk stress, nack- och ryggbesvär, migrän och kronisk smärttillstånd såsom fibromyalgi.

I verkligheten behandlar kraniosakral terapi ett rytmiskt system i kärnan i vår fysiologi – energipulsen som flyter mellan vårt huvud och bäckenområdet. Det är lika viktigt, mätbart och påtagligt som vår andedräkt och hjärtfrekvens. Det kraniosakrala systemet följer en rytm, och skalbenen rymmer dess puls. Läs mer HÄR.

Reduce Stress – Self Care Cranialpå youtube se R.
Self Cranial Work at Home på youtube se HÄR.

Cranial Sacral Techniques på youtube se HÄR.

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Ho’oponopono!

Om man inte är bekant med den vackra läkande metoden Ho’oponopono, så är det dags nu! Det är en gammal Hawaiiansk, enkel och djupgående metod, kanske en av de mest verkningsfulla som finns för hjärtchakrat. 

Den bygger på fyra nyckelfraser, kanske fyra av de svåraste fraserna att säga. Men det är därför metoden är så magiskt. Genom att praktisera den löser man upp egot och det vanliga språkförsvaret. Det är en problemlösningsprocess som löser upp gamla minnen som manifesterar sig som vardagliga problem i våra liv.

Läs mer HÄR.

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Trummande läker kropp, sinne och själ

Nu är det vetenskapligt klargjort att trummande kan vara avslappnande, ge energi, få oss att stressa av, hjälpa oss att släppa uppdämda känslor, framkalla trance och eufori och främja en känsla av gemenskap, kreativitet och lekfullhet.
Läs mer HÄR.

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Rosenmetoden

Rosenmetoden kan man inte göra själv, utan man behöver gå till en utbildad terapeut.

Nyckeln till förändring är att släppa omedvetna sammandragningar. Rosenmetoden är mjuk beröring med händerna som möter dina spända muskler med syfte att lösa upp spänningar i kroppen. Händernas primära funktion är att ta kontakt och ”lyssna”, hålla där du håller, kanske föreslå var du kan koppla av. De kommunicerar med ditt omedvetna, vilket svarar genom att öppna sig, både fysiskt och genom att täcka känslor, bilder, tankar, insikter och förnimmelser. Delar av kroppen som kände sig ”döda”, för både klient och utövare, blir levande.

Det finns bra litteratur om Rosenmetoden bl a ”Kroppen minns det du vill glömma” av Solveig Bøhle (INFO).

Mer att läsa om Rosenmetoden HÄR. HÄR. HÄR. HÄ

Rosenmetoden föreläsning på youtube se HÄR.

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Möta och ”arbeta” med känslomässiga blockeringar

Kom ihåg att det kan vara mycket jobbigt att dyka in i djupet av sina egna känslor om det handlar om händelser som varit svåra och om man har kraftiga blockeringar.

Jag brukar likna detta med en slags “känslomässig akupunktur”. Det hela kan gå smidigt och lugnt till och det kan vara starka reaktioner. Man måste alltså veta att det kan bli jobbigt och låta bli om man tvekar.

Några övningar för att bearbeta känslor

Läs mer: HÄR

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Terapiformen emotion code

”Terapiformen emotion code kommer från USA och bygger på tanken att negativa känslor sitter kvar i kroppen och kan blockera vår livsenergi… Emotion code kan beskrivas som en fysisk form av terapi, där terapeuten inte bara ställer frågor, utan även genomför så kallad muskeltestning för att hitta låsningar i kroppen.”

”Den går ut på att man identifierar de instängda känslorna och ungefär när de uppstod och sedan rensar bort dem energimässigt. Det är viktigt att lyfta fram dem i ljuset och uppmärksamma dem, att känna igen dem och verkligen se dem, för att kunna lösa upp blockeringarna och bli av med dem. Att acceptera och bli medveten är en central del i allt energiarbete.” Läs mer HÄR HÄR.

Om emotion code på youtube se HÄR. HÄR. HÄR

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Tension & Trauma Releasing Exercises (TRE®)

TRE® är en övningsserie skapad av traumatologen och kroppspsykoterapeuten David Berceli, vilken syftar till att lösa upp djupa muskulära spänningar som orsakats av trauma eller ihållande stress. Varje trauma, vare sig det sker på en fysiologisk, kognitiv, emotionell eller interpersonell nivå, påverkar den fysiska kroppen. Läkningen av traumat måste därför involvera kroppen.

Metoden består av sju enkla övningar som hjälper individer att släppa stress eller spänningar förorsakad av svåra omständigheter i livet, omdelbara eller långvarig stressande situationer såväl som traumatiska livserfarenheter. Övningarna hjälper individer att släppa spänningar i musklerna, vilket i sin tur lugnar ångest i våra sinnen genom att väcka en muskulär skakningsprocess i kroppen.

En av de sex grundövningarna är att anstränga benmusklerna genom att luta sig mot en vägg/dörr och sedan sjunka ner en bit och stå så ca fem minuter. Kroppen släpper då spänningar, det kan ske redan vid övningen och då behöver man följa med och lägga sig ner. Men om det inte sker då, då så kan det ske efteråt när man vilar.
Läs mer HÄR HÄR HÄR. HÄR.

Om TRE på youtube se HÄR.

Gör TRE genom att titta på youtube R. HÄR. HÄR. HÄRHÄR.

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Annie Hoppers Dynamic Neural Retraining System (DNRS)

Metoden kan man inte göra utan att skaffa de DVD´s som lär ut programmet. Men om man känner sig inspirerad av denna metod kanske det är värt att skaffa dessa.
DNRS sägs vara ett naturligt, läkemedelsfritt neuroformande-baserat program som kan hjälpa till att lindra symtom associerade med kronisk trötthetssyndrom, multipel kemisk känslighet, fibromyalgi, kronisk borreliasjukdom, matkänslighet, ångest, kronisk smärta, Posturalt ortostatiskt takykardisyndrom, (POTS) och många andra tillstånd. Metoden riktas direkt mot hjärnans funktion och en felanpassad stressrespons som är orsaken till lidandet för så många. Metoden lär hur man ändrar hjärnans funktion och struktur. När man kopplar om det limbiska systemet flyttar man sin kropp från ett överlevnadstillstånd till ett tillstånd av tillväxt och reparation – där sann läkning kan äga rum.

Hopper förklarar hur hjärntrauma kan vara grunden till kronisk ohälsa och sjukdom. Dessutom hjälper Hopper människor med de verktyg de behöver för att koppla om hjärnan, förvandla deras hälsa och återfå sina liv. Hopper arbetar med vad andra skulle kalla ”medicinska mirakel”. Hopper vet själv hur det är att lida av en mystisk sjukdom som det medicinska systemet inte kan diagnostisera eller effektivt behandla.
Läs mer om Dynamic Neural Retraining System DNRS HÄR. HÄR HÄR . HÄR.

Grundare Annie Hopper talar om ”Hjärnan, kronisk sjukdom och rehabilitering av limbiska system” i Finland, som finns på youtube HÄR.

Om DNRS DVD Series HÄR.

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Bengt Sterns metod (Mullingtorp)

Bengt Stern, som var legitimerad läkare, delade med sig av sina mångåriga erfarenheter av fördjupad självkännedom i boken: ”Att må dåligt är en bra början: en bok om den obegränsade människan”. Han gav en omfattande beskrivning av en existentiell människosyn som innebär att en människa tar ansvar för allt som händer henne i livet. I boken finns många exempel på hur man genom fördjupad självkännedom kan förbättra sin psykiska och kroppsliga hälsa. ”Vi måste ge upp intellektet, gå bortom förståndet och konfrontera ursprungstillfället för vår pliktkänsla och prestationsångest”, säger han i en intervju, läs HÄR.

Om boken HÄR.  

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Se över kosthållning

Satsa på en balanserad och hälsosam kost är alltid viktigt… Att äta massa snabbmat och processad gör saker värre – så klart. Stora mängder alkohol, koffein och socker kan också förvärra. Att leva sunt är A och O, helt enkelt. Att laga mat från grunden är också viktigt.

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Odla en ny kropp – förvandla din hälsa

I Dr. Villoldos bok “Grow a New Body: How Spirit and Power Plant Nutrients Can Transform Your Health” delar han kunskaper från Amazonas healers som tog honom under sina vingar. ”Jag lärde mig att det fanns två magiska ingredienser till hälsan. Den första ingrediensen kunde bara hittas i universums osynliga matris – det jag kallar Enhet. Den andra ingrediensen var de växter som främjar hälsan, men som inte behandlar specifik sjukdom.” Han förklarar vidare att de synliga och osynliga världarna är sammanflätade med precision, och när vi väl har öppnat våra ögon för detta kan vi dansa mellan dem. Vi lär oss att vår ande är allestädes närvarande och utforskar sätt att harmonisera dess krafter, ”i själva verket är Anden inte alls en gud. Anden är livets stora balanserande kraft. Det ger harmoni, inte straff. ”Senare introduceras vi till det lysande energifältet, som omger den fysiska kroppen för att informera våra celler och biom om hur man lever i harmoni. Vår avsikt är att höja kvaliteten på vårt lysande energifält för att uttrycka generna för hälsa och livslängd och att leva ett mer originellt och givande liv.
Enligt Dr. Villoldo kan vi inte riktigt ändra oss utan att ändra hjärnan: ”när du avgiftar din hjärna och börjar tillverka hjärnans naturliga lycksalsmolekyl kan du förändra giftiga relationer, uppgradera din och reparera dina känslor lättare. ” För att återansluta våra neurala nätverk måste vi avgifta hjärnan.

Dr. Villoldo pratar om att förvandla hälsan på youtube HÄR .

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

7 ayurvediska örter för föryngring

Örter är vördade i Ayurveda såväl som många ursprungliga kulturer för deras enorma läkningskapacitet – som ger viktiga fytonäringsämnen, antioxidanter, vitaminer och mineraler för att stödja kroppens och sinnets styrka och vitalitet. Speciellt adaptogena örter är så intelligenta att de vet exakt vart de ska gå och hur de ska arbeta, i enlighet med kroppens mest nödvändiga behov.

Detta ger stöd för alla sju lager av våra vävnader, eller dhatusrasa (plasma), rakta (blod), mamsa (muskel), meda (fett), asthi (ben), majja (nervändar) och shukra eller artava(reproduktiva vätskor). Som ett resultat kan dessa örter ge djup näring och förnyelse för hela kroppen.

Här är sju av de bästa rasayana-örterna, en för varje dhatu, enligt Ayurveda:

1. Haritaki

2. Guduchi

3. Amalaki

4. Kumari/Aloe Vera

5. Guggulu

6. Brahmi/Gotu Kola

7. Ashwagandha

Mer info om varje ört HÄR.

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Öka stamcellerna

Alla celler med specialfunktioner genereras från stamceller. Stamceller i laboratorier kan dela sig för att bilda fler celler som kallas dotterceller. Dottercellerna kan bli nya stamceller eller specialiserade celler. Stamceller är den enda cellen i din kropp som har förmågan att generera nya celler. 
Du kan öka stamceller genom din livsstil, rätt näring och akupunktur. När du äter hälsosamt kan du hjälpa till att främja cellulär restaurering. Vad som bl a är bra är fasta (att inte äta i 2-4 dagar), blåbär, hallon, björnbär, ingefära rot, broccoli, svamp som maitake och shiitake, nötter, gurkmeja, örter, Aloe Vera, extrakt av kaffebärfrukt.
Läs mer om detta i detalj HÄR.

 ´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Shinrin-yoku – skogsbad

En studie, utförd av forskare i Japan, övervakade effekterna av en praxis som jag regelbundet hänvisar till på mina naturliga mindfulnesspromenader som kallas ”Shinrin-yoku”, vilket bokstavligen betyder skogbad.

Studien involverade fältförsök i 24 skogar över Japan, med totalt 280 deltagare. I varje experiment skickade forskarna hälften av deltagarna ut i skogen och den andra hälften till en stad. Nästa dag skulle de som tillbringade tid i skogen skickas till en stad och vice versa.

I slutet av allt fann forskarna att de som tillbringade sin dag i skogarna hade ”lägre koncentrationer av kortisol, lägre puls och lägre blodtryck.”

Med andra ord var deltagarna bestämt mindre stressade när de var i naturen i motsats till en stadsmiljö. Så om du känner dig nedslagen eller lite överväldigad, gå en promenad i skogen, det kommer att öka ditt humör. Läs mer HÄR.

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Naturens helande kraft

Naturens helande kraft känner igen kroppens inneboende förmåga att läka sig själv. Detta börjar på mobilnivå. Kroppens byggstenar – celler – är dynamiska, levande enheter som ständigt arbetar för självreparation och regenerering.

Läs mer HÄR.

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Läka med vibrationsmedicin

Några underbara former av läkning från naturen, är en del av det som kallas ‘vibrationsmedicin’. Enligt Dr. Richard Gerbe, är vibrationsmedicin ”en syn på hälsa och sjukdom som utvecklas och tar hänsyn till de många former och frekvenser av vibrerande energi (som atomer) som bidrar till det multidimensionella mänskliga energisystemet”. 

Vibrationsmedicin används för att beskriva en mängd olika levande botemedel och bygger på principen om läkning med hjälp av den levande energin i något, såsom kristaller, växter, solljus och mat. Akupunktur, homeopati och ljudterapi är också former av vibrationsmedicin. Andra former är centrerade kring användningen av kristaller. Kristaller har en extremt hög vibration som kondenseras i form av en sten. När en kristall placeras på kroppen börjar de geometriska och högsynkroniserade vibrationerna smälta samman med personens bioenergiska fält och skapa en läkande effekt. 

Medan vissa avfärdar denna form av vibrationsmedicin är det viktigt att notera att kristaller används i datorer, radioapparater, klockor, fiberoptisk teknik, lasrar och kreditkort. Förmågan för kristaller att lagra och överföra information är otrolig.” Läs mer HÄR.

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Solljus

  • Solljus är bra för ögonen såväl som hjärnan. Att se solens naturliga ljus hjälper hjärnan att fungera bättre. Nej, inte stirra i solen utan låta ögonen exponeras för naturligt utomhusljus – kontaktlinser, glasögon, solglasögon och fönster blockerar de hjälpsamma solstrålarna. Vi har alldeles för molnigt och därmed för lite solljus i Sverige, ofta även på sommaren. Av exponering för Solens UVB-strålar gör att vår hud producerar beta-endorfiner, vilket är hormoner som minskar smärta. Andra fördelar är att Solen (förutom D-vitaminproduktion):
    • främjar en känsla av välbefinnande och förbättra humör
  • • stärker immunförsvaret
  • • lindrar smärta
  • • främjar avkoppling
  • • hjälper sår att läka
  • • hjälper människor att känna sig mer skärpta
  • • ökar arbetstillfredsställelse, när en persons arbetsplats har tillgång till solljus
  • • minskar depression

Läs mer HÄR. HÄR.

´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Rörelse, träning eller promenader

Regelbunden träning – inte så intensiv att din kropp inte kan anpassa sig, och inte så mycket att din kropp inte har tid att återhämta sig – kommer att hålla kroppens egen antioxidantproduktion frisk hela livet. Studier har undersökt effekterna av träning och förändringar i glutations-antioxidantsystemet. Resulaten pekar på slutsatsen att effekten av akut träning med hög intensitet på glutationredoxförhållandet beror på individers fysiska träningsstatus. Det verkar som att en livsstil med måttlig regelbunden träningsövning är det som förbättrar hälsan.
Läs mer HÄR och HÄR.

**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Naturen pratar med dig, lyssnar du?

Ord av Sankt Seraphim av Sarov:
′′Drick vatten från källan där hästar dricker. Hästen kommer aldrig dricka dåligt vatten.
Lägg din säng där katten sover.
Ät frukten som blivit rörd av en mask.
Plocka djärvt svampen på vilken insekterna sitter.
Plantera trädet där mullvaden gräver.
Bygg ditt hus där ormen ligger för att värma sig själv.
Gräv din fontän där fåglarna gömmer sig från värme.
Gå och sov och vakna samtidigt med fåglarna – du kommer skörda alla dagars gyllene korn.
Ät mer grönt – du kommer ha starka ben och ett resistent hjärta, som skogens varelser.
Simma ofta och du kommer känna dig på jorden som fisken i vattnet.
Titta på himlen så ofta som möjligt och dina tankar kommer att bli lätta och klara.
Var tyst mycket, tala lite – och tystnad kommer i ditt hjärta, och din själ kommer att vara lugn och full av lugn.” HÄR.

**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Frid är större än kraft

”Ingenting är viktigare än frid. Inte ens framgång. Det finns många människor med miljontals dollar på sitt konto men de har ingen mental frid.

När du är fridsam kan du tänka klart, brainstorma kreativa idéer och följa upp dina planer. När du är stressad hela tiden speglas det bara i dina resultat.” De sju lagarna om frid som hjälper dig att återställa balansen i ditt liv. HÄR.

Hur man mediterar, hitta inre frid och syfte . HÄR.

**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Rörelse är vägen att läka och blomstra efter skada

Rörelse är vägen att läka och blomstra efter skada, efter operation och under kronisk smärta. Forskning visar att inaktivitet stänger av musklerna, begränsar blodflödet till det skadade området och leder till vävnadsatrofi. 
Däremot förbättrar rörelse blodflödet, vilket driver syre för att läka det skadade området och tar bort metaboliskt avfall, samtidigt som det stimulerar läkning av vävnader.
Beviset för att rörelse och träning kan minska kronisk smärta i nedre ryggen, den vanligaste orsaken till smärta när vi åldras, är särskilt starka. 
Till exempel minskar kärnstabiliseringsprogram ryggsmärtor med 39 till 76,8 procent, medan muskelstyrkeprogram minskar det med mer än 60 procent, enligt ” En systematisk genomgång av effekterna av träning och fysisk aktivitet på icke-specifik kronisk ländryggssmärta, ”Publicerad 2016 i tidskriften Healthcare.
Läs mer HÄR. (Men glöm inte att vila också är viktigt. Se HÄR.).

**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Potentialen i Quantum living – ”kvantlevnad”

Dr Frank J. Kinslow är läkare i kiropraktik, lärare för döva och doktor i klinisk andlig rådgivning. Han är upphovsmannen och den enda läraren i Quantum Entrainment®-processen. The Quantum Living är en enkel guide som erbjuder djupgående andliga insikter och en praktisk, lättanvänd process för helande och harmonisk levnad.

Metoden använder sig av en lätt beröring som aktiverar det autonoma nervsystemet, och skapar en atmosfär där djup läkning kan äga rum, spontant och naturligt.

Kinslow visar potentialen i kvantlevnad på youtube HÄR

Kinslow har skrivit flera böcker INFO. Boken ”Omedelbar healing” finns på biblioteket, se HÄR.

Dr. Frank Kinslow om Quantum Entrainment på youtube HÄR

**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Egen lymfmassage som eliminerar gifter och stöder hormonfunktion

Du kan ge dig själv en snabb, lymfmassage som hjälper din kropp att eliminera gifter och också stöder en god hormonfunktion.

Lymfmassage hjälper till att släppa ut skadliga toxiner i lymfkärlen där de kommer fram i blodomloppet och från blodomloppet kommer de att elimineras från kroppen.

Det finns över 90 lymfpunkter i kroppen. Du kan enkelt hitta överbelastade lymfpunkter eftersom om du masserar dem kommer de att känna sig ömma. Om du upptäcker att du har många ömma, är självlymfamassage en särskilt bra daglig vana för dig att göra så att du kan hjälpa ditt lymfsystem att fungera smidigt igen!

* För utskrivbar lymfmassagepunkter, klicka här:

Gör det själv Instruktioner för lymfmassage:

1.                  Tryck med fingrarna hårt in i huden där en lymfpunkt ligger.

2.                  Använd ett hårt tryck och massera i cirkelrörelser i cirka 5-10 sekunder.

3.                  Arbeta anbudspunkter i flera extra sekunder. 

Gå vidare till nästa punkt och upprepa tills alla lymfpunkter har masserats.

Hur man gör lymfmassage på youtube

Self Lymphatic Massage (with just your hands) HÄR.

Simple Self Lymph Drainage Techniques HÄR.

Self Lymphatic Massage – At Home HÄR.

How To Do a Lymphatic Drainage Massage At Home HÄR.

**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`´**~**`´`´´`**~**`´`´´`**~**`

Den här artikeln är inte avsett att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling och ska inte förlitas för specifik medicinsk rådgivning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s